Niemandsland

Niemandsland

 

  • doelgroep: eerste tot zesde middelbaar

 

  • met:  Samantha Fadahunsi, Jakob Derdoodt en Priskilla Deck

 

  • duur: 60 minuten

 

  • technische noden: verduisterbare ruimte en stopcontacten in nabijheid van het speelvlak 

 

  • publiek: maximum 200 personen

 

  • inclusief educatieve tips

‘Niemandsland


Wanneer is een land ‘jouw land’? Als je er geboren bent? Als je ouders er geboren zijn? Als je de taal spreekt? Als je er werkt en belastingen betaalt en stemt?

Kan dat eigenlijk wel: zeggen dat een land van jou is? Misschien is land wel van niemand of van iedereen.

 

‘Niemandsland’ is een reisverhaal over een vrouw die het land dat ze het hare noemt, ontvlucht. Ze gaat op zoek naar een nieuw land, eentje waar ze hopelijk meer zichzelf kan zijn.

In deze voorstelling wisselen hoop en wanhoop elkaar in sneltempo af. Het publiek leeft moeiteloos mee met het krachtige hoofdpersonage, dat blijft doorzetten, maar evenzeer kwetsbaar is.

Het ernstige thema wordt overgoten met humor.


Het verhaal


Kalina vertelt hoe ze in België terecht is gekomen. En waarom.

In wat ze, met beperkt enthousiasme, haar thuisland noemt, was ze tandarts. Ze woonde samen met haar vriendin Dunya. Openlijk lesbisch zijn, was onmogelijk. Dunya werd gearresteerd, maar Kalina kon ontsnappen.

Het verhaal van Kalina’s vlucht naar België geeft een gezicht aan de thema’s die we wel kennen uit het nieuws, maar die er nog zelden in slagen ons te raken: oorlog, mensensmokkelaars en gammele bootjes waar je misschien niet levend uitkomt.

Ondanks het groot gebrek aan tandartsen in België, kan Kalina hier niet aan de slag. Haar diploma is niet geldig. Ze worstelt met onze taal, al vindt ze ‘kwistenbiebel’ een heel grappig woord. Grappiger dan verblijfsvergunning, vreemdeling en nog een paar woorden die te lelijk zijn om hier neer te schrijven.

De kunst is te blijven vechten. Te blijven dromen. Toch?


‘Niemandsland’ is bedoeld voor alle graden en richtingen van het secundair onderwijs.

 

De voorstelling wordt gespeeld door drie acteurs en is beschikbaar vanaf september 2024.